Locurile de joaca in aer liber ofera copiilor aer curat, oportunitatea legarii unor noi prietenii si cateva exercitii fizice care sa le intareasca pe mai tarziu organismul. De aceea este important ca parintii sa se asigure ca cei mici iau contact cu astfel de locuri, insa, mai mult de atat, trebuie intotdeauna sa se intereseze in legatura cu siguranta la locul de joaca.
In fiecare an, numerosi copii sunt tratati in spitalele de urgenta pentru leziuni suferite la locurile de joaca. Multe dintre aceste accidente pot fi prevenite printr-o supraveghere adecvata si prin verificari ale leaganelor, ale scarilor sau ale altor astfel de elemente care pot deveni posibile pericole. De asemenea, o alta metoda prin care putem preveni tragediile o reprezinta invatarea regulilor locului de joaca de catre copii. Adultii ii pot supraveghea pe cei mici astfel incat acestia sa foloseasca in mod corespunzator echipamentul pentru terenurile de joaca si sa nu se angajeze intr-un comportament nesigur in jurul acestuia. Daca se produce un accident, de asemenea, un adult poate ajuta copilul administrandu-i primul ajutor. Inainte de a vizita un loc de joaca, asigurati-va ca zonele de joaca sunt proiectate astfel incat sa permita unui adult sa vada in mod clar ce fac cei mici.
Cei mai importanti factori in evaluarea sigurantei oricarui loc de joaca sunt suprafata, designul si spatiile adecvate, inspectia si intretinerea echipamentelor. Suprafata din cadrul terenului de joaca trebuie sa fie suficient de moale si suficient de groasa pentru a atenua impactul unei eventuale caderi. Din punct de vedere al designului, retinem ca echipamentele pentru locurile de joaca trebuie proiectate pentru trei grupe de varsta diferite: sugari si copii mici sub 2 ani, copii de varsta 2-5 ani (copii de varsta prescolara) si copii de 5-12 ani (copii de varsta scolara). In cele mai sigure locuri de joaca, zonele pentru copii mai mici sunt separate de cele destinate copiilor mai in varsta si semnele desemneaza in mod clar fiecare zona pentru a preveni confuzia.
Un alt lucru la care este indicat sa fiti atenti il reprezinta elementele in sine ale locului de joaca. Asupra acestora trebuie sa fie instalate bare de protectie si bariere de protectie pentru suprafetele inalte, inclusiv platforme si rampe, leaganele, balansoarul si alte echipamente cu componente in miscare trebuie amplasate intr-o zona separata de restul locului de joaca. Asigurati-va ca nu exista spatii care ar putea prinde capul, bratul sau orice alta parte a corpului copilului. Nu ar trebui sa existe echipamente rupte, echipamentele din lemn nu trebuie sa fie crapate sau sparte, echipamentele metalice nu trebuie sa fie ruginite, gardul care inconjoara un loc de joaca public ar trebui sa fie in stare buna pentru a impiedica copiii sa iasa in strada.
Elementele din cadrul terenurilor de joaca si supravegherea de catre adulti sunt extrem de importante, dar acestea sunt doar o jumatate din ecuatie: copiii trebuie sa stie sa fie in siguranta si sa actioneze responsabil la locul de joaca. De aceea este bine sa ne invatam copilul sa utilizeze leaganele in mod corespunzator, sa verifice intotdeauna inainte sa foloseasca un anumit balansoar ca nici un alt copil nu este in cale acestuia, sa-si lase bicicletele, rucsacele si alte jucarii departe de zona de joaca, astfel incat nimeni sa nu se impiedice si sa cada peste ele.
Leaganele si balansoarele reprezinta cele mai frecvente surse de accidente petrecute in cadrul unui loc de joaca pentru copii, dar cateva masuri de precautie simple ii pot ajuta pe acestia sa se distreze in siguranta. Jocul este o parte importanta a dezvoltarii fizice, sociale, intelectuale si emotionale a copiilor. Urmand aceste sfaturi privind siguranta, copiii dumneavoastra se vor juca in cea mai mare siguranta.