In primul rand, evitati prepararea ceaiurilor si a mancarurilor, folosind apa de la robinet, despre care se stie ca este apa menajera de uz casnic, nicidecum apa potabila 100% sigura pentru consumul populatiei.. Aceasta este amestecata cu clor – un element activ, a carui folosire a fost interzisa in tarile civilizate si poate provoca diverse combinatii chimice nedorite.
Nu simtiti deseori mirosul de clor in apa de la robinet? Considerat in trecut sigur si inofensiv, se stie acum, ca are efecte nocive asupra organismului uman.
Pentru a distruge o parte din germenii existenti in apa, la noi in Romania se foloseste inca metoda clorinarii. Cercetatorii considera clorul ca fiind una dintre cele mai toxice substante chimice de pe pamant. Studiile au demonstrat ca sansa de a dezvolta cancer este mult mai mare atunci cand consumi apa cu un mare continut de clor. Si totusi organismului nostru i se administreaza zilnic o doza de clor prin apa de la robinet.
Sa nu credeti ca daca o fierbeti va fi mult mai buna de consumat. Trebuie sa stiti ca apa fiarta nu se foloseste mai mult de o zi, dupa fierbere, pentru ca devine nociva. Capata o structura mata, neplacuta, este saraca in oxigen si este un bun mediu de dezvoltare pentru multe bacterii, virusi si diverse microorganisme. Calitatea apei este o problema de maxima importanta ce ar trebui sa ne preocupe pe toti si de aceea, trebuie tras un semnal de alarma in primul rand pentru copiii nostri.
Apa - din fructe si legume
O sursa buna de apa - asa-numita "apa vie"- pot fi legumele si fructele crude. Acestea contin aproximativ 80 % apa. Daca respectam regula care ne spune sa consumam zilnic cel putin 2 legume si 2 fructe, aducem organismului nostru un aport important de apa, de cea mai buna calitate. De exemplu, rosiile contin pana la 90% apa, castravetii - 94%, merele si perele - 85%, pepenele verde - 95%, caisele si piersicile - 85%. Este bine de stiut ca apa din fructe si legume se asimileaza cel mai bine si este apa cea mai sanatoasa.
Potolirea setei consumand fructe si legume este mult mai benefica si de mai lunga durata decat atunci cand bem rapid o cantitate mare de apa. In cazul fructelor si al legumelor, apa este asimilata lent de organism. Una dintre cele mai bune surse de apa este pepenele verde, acesta avand si proprietati diuretice puternice, fiind recomandat suferinzilor de litiaza sau calculoza renala, dar si in curele de eliminare a toxinelor.
Bauturile carbogazoase – NU constituie o modalitate sanatoasa de a consuma multe lichide
Pentru copii sunt contraindicate categoric bauturile carbogazoase, mai ales cele care contin cofeina. O sticla de suc carbogazos contine aproximativ 10 lingurite de zahar, fiind plina de coloranti, chimicale, sulfite (saruri ale acidului sulfuros) si indulcitori artificiali - printre care se numara si aspartamul.
Daca un copil bea mai mult de 2 l din aceste bauturi, pe saptamana, in organism apare o lipsa de calciu considerabila, care va duce in timp la dezvoltarea bolilor cardio-vasculare si scaderea capacitatilor mentale. De asemenea, apar dereglari ale somnului si toata ziua copilul nu se simte bine. Creste, de asemenea, starea lui de nervozitate ca si starea de stres. Mai mult decat atat, cofeina actioneaza negativ asupra organelor interne, ceea ce conduce in viitor la imbolnaviri mai serioase.
Osteroporoza, obezitatea, cariile si afectiunile cardiovasculare sunt conectate in mod direct cu bauturile carbogazoase. Ingurgitarea cantitatii de zahar din aceste sucuri, diminueaza apetitul pentru alimentele sanatoase, ducand la deficiente nutritionale.
De retinut
Doua treimi din greutatea corpului nostru este apa: ea se gaseste in cantitate de 70% in tesuturile corpului, 80% in sange, 90% in alcatuirea creierului. Functiile vitale ale organismului sunt posibile doar in prezenta acesteia. Omul pierde zilnic prin transpiratie si secretii ale corpului 2,5 litri de apa, apa care trebuie inlocuita. Cu toate acestea noi nu avem obisnuinta de a bea multa apa, consumand mai putin de 4 pahare pe zi, ceea ce in timp duce la probleme de sanatate. Zilnic trebuie sa consumam cel putin 1,5- 2 litri, chiar daca nu avem senzatia de sete.
Regula este ca pentru fiecare 30 de kg greutate ar trebui sa consumam cate 1 l de apa. (de exemplu: o persoana care cantareste 90 de kg ar trebui sa bea 3 litri de apa zilnic).
Trebuie stiut ca o cantitate suficienta de apa in organism:
-asigura o buna digestie, functionarea optima a rinichilor si ficatului;
-elimina toxinele si previne constipatia;
-impiedica depunerea grasimilor;
-inlatura edemele si problemele de retentie a fluidelor;
-ajuta la mentinerea tonusului muscular;
Apa nu se bea deloc in timpul mesei, deoarece incetineste digestia. Ea trebuie consumata cu maxim 30 de min. inainte de masa si la o jumatate de ora dupa masa. Se bea la temperatura camerei, pentru a nu afecta mucoasa stomacului. Cel mai bine e sa consumam apa plata sau filtrata, nu minerala sau de la robinet.